NAMN: Isak Lysfoss, 30 år
FÖRETAG: Lysfoss Advertising AB, reklambyrå med inriktning mot besöksnäringen
STARTÅR: 2020
FAMILJ: Fru och två barn
FRITID: Jakt och snowboard, är en överambitiös amatörkock
GICK MED I INNER CIRCLE: 2022
KONKRET RESULTAT: Från underkonsult på projekt till 100 procent direktkunder på abonnemang

Nådde ett glastak

Efter studierna inom medie- och kommunikationsvetenskap och grafisk design vid Umeå universitet började Isak Lysfoss jobba som inhouse kommunikatör och digital marknadsförare. Efter en tid började det skava:
— Jag hade inga mandat att bestämma eller påverka min egen situation och jobbade alldeles för mycket. Till slut såg jag tre val: 1. Att stanna kvar och bli utbränd. 2. Att bli den marknadschef som saknades på företaget jag jobbade på. 3. Säga upp mig och starta eget, berättar Isak.
Han valde det tredje alternativet och hade snart fullt upp, främst som underkonsult som digital marknadsförare för reklambyråer.
— Jag jobbade på kampanjbasis och visste aldrig om jag skulle ha jobb följande månad. Jag gjorde “allt”, från Photoshop-redigering till digitala kampanjer och hemsidor.
Arbetstiden snittade på 60 timmar i veckan men han lyckades “gå ner till heltid” med hjälp av en coach. Trots det var stressen över den korta framförhållningen stor. Isak kunde aldrig säga nej till jobb:
— Jag tjänade visserligen mer pengar än mina föräldrar någonsin gjort och mer än jag själv trodde jag skulle göra men jag hade nått ett glastak. Jag visste inte hur jag skulle komma vidare, om jag skulle anställa eller ta in frilansare. Jag behövde råd från någon som gjort den resan jag ville göra, hittade Johan och Next State och körde på magkänslan.

Trivdes bättre med egna kunder

Då kom 80 procent av Isaks intäkter från att arbeta som underkonsult till reklambyråer och övriga intäkter från några få, egna direktkunder. För de senare agerade han mer som strateg och rådgivare och kände att han trivdes bättre med det.
— Jag kände att jag inte hade lust att jobba åt andra byråer, jag slapp i och för sig att sälja men det var roligare med de egna kunderna och jag ville satsa på dem.

Jobbar mindre, ökar intäkten

Rådet att komma vidare från Johan och Next State blev en ny affärsmodell mot en nischad kundgrupp inom besöksnäringen. Isak gick från kortsiktiga projekt och kampanjer till abonnemangstjänster och löpande kontrakt vilket ger stabilitet och förutsägbarhet:
— Jag har nischat allt, även tjänsterna. Jag jobbar nu strategiskt med kundernas marknadsföring och agerar som rådgivare och expert för alla deras insatser, såväl taktiskt sälj som strategiskt varumärkesbyggande.
Ett halvår efter att han gått med i mentorskapsprogrammet kunde han gå på föräldraledighet på halvtid och samtidigt öka nettoomsättningen på helår med 30 procent.
— Jag är småbarnsförälder och prioriterar tid med familjen så just nu väljer jag att jobba 30 timmar i veckan. Trots det fortsätter mina intäkter att öka varje månad, säger Isak.

Hejarklack mot falska sanningar

Insikten om hur viktigt det är att ta ansvar för sitt välmående har varit en av de mest värdefulla för Isak i programmet.
— Jag har tagit enorma kliv med det, säger Isak och lägger till:
— Det, och att det finns så många falska sanningar om hur livet som egenföretagare ska se ut: hur mycket man ska fakturera per timme, att man ska jobba 50 timmar i veckan och när som helst, och så vidare. I nätverket har jag fått ett nytt sammanhang, en hejarklack istället för någon som drar i stoppsnöret. Jag har fått ett helt nytt tänk kring pengar, tidigare var jag nästan rädd för dem men nu ser jag dem som ett medel för höja livskvaliteten för mig och mina nära på ett annat sätt.
— Tack vare hjälpen från Next State kan jag lägga mycket av min tid på utvecklingsarbete och förbättra mitt erbjudande. Det gör det mer värdefullt och leder till större affärer.

Ett expresståg till insikt

Kan man då inte göra den här resan på egen hand? Isak tror att det visst hade gått, men inte på 1,5 år utan snarare 15 år.
— Frågan är vad som hänt på vägen med mina relationer och min hälsa? Det här är som ett expresståg till insikt och jag slipper trampa på minorna.
Next State har bland annat fungerat som Isaks bollplank för att lista ut vilken väg han ska gå.
— Det viktigaste stödet är att jag hålls ansvarig för mina löften så att jag inte drar iväg och gör sådant som verkar roligare men är sämre på lång sikt för mig och mitt företag.
Till sist, rådet han skulle ge sig själv som nystartad företagare om han kunde:
“Ta det lugnt, det kommer jobb även nästa månad, du gör ett bra jobb och behöver inte stressa.”