VEM: Malin Nordh, 49 år
FÖRETAG: Reperio Search AB tillsammans med maken Fredrik Hellström, rekryterar tjänstemän inom tech-, industri- och byggsektorerna
STARTÅR: 2010
FAMILJ: Man och två barn
FRITID: Gymmar till vardags och reser med familjen på semestern
MEDLEM I INNER CIRCLE: 2023-
KONKRET RESULTAT AV INNER CIRCLE: Ökat omsättningen från en miljon på ett år till en miljon på ett kvartal

Tungt år gav vändningen

Malin Nordh kom in på rekrytering via ett projekt för att matcha ukrainska och nordiska företagare efter den orangea revolutionen. Hon tog anställning som konsult men vid en mammaledighet började hon fundera över att hon inte kunde påverka hur saker gjordes, att hon inte kunde styra arbetsbelastningen och att fokus låg på kvantitet och inte kvalitet. Hon startade rekryteringsföretaget Reperio tillsammans med sin make som är i samma bransch. Idag är arbetsfördelningen att Malin mest jobbar med sälj och Fredrik med leveransen.

— Innan jag gick med i Inner Circle hade vi haft ett verkligt tungt år, både privat och jobbmässigt, berättar Malin.
— Stora kunder införde rekryteringsstopp och att hela marknaden avvaktade samtidigt som bara en av oss kunde jobba slog hårt mot vårt bolag från alla håll. Eftersom vi förlitat oss på de kontrakt vi hade så stod vi där utan kunder.
— Kassan dränerades och det slet förstås både på förhållandet och familjen.
Av en slump fick hon syn på Johan Åberg på Linkedin och anmälde sig till den workshop som riktar sig till entreprenörer som Malin och Fredrik.
— Jag identifierade mig på alla punkter som beskriver vad många kämpar med, säger Malin. — Efter den sa jag bara till Fredrik att “det här ska vi göra”.

Ny affärsplan med nya, konkreta mål

Det som fått siffrorna att vända är i hög grad den affärsplan som sattes för Reperio tillsammans med Johan.
— Vi satte våra mål och det var enormt värdefullt att det blev så konkret vad vi skulle göra. Det blir som ett kontrakt och man måste vara beredd på att gå utanför komfortzonen. Det gör man inte utan hjälp utifrån, menar Malin.
Det första steget var att nischa sig mot de tre branscher de redan jobbade mest med och nästa att börja sälja.
— Vi hade haft några nya säljmöten men långt ifrån i den utsträckning jag har nu. Tack vare den stöttning jag fått bokar jag nya säljmöten hela tiden och har hittills haft 65 stycken. Av dem har tio blivit kunder och med flera av de andra har jag en dialog om kommande uppdrag när behovet uppstår.

Taktar en miljon per kvartal

Resultatet? Omsättningen låg på strax under en miljon då Reperio valde att satsa på mentorskapsprogrammet, förvisso ett historiskt dåligt år, men bara under första kvartalet 2024 taktar företaget på en miljon – för kvartalet.
— Nu kan jag sova gott om nätterna för jag vet att kunderna kommer om jag fortsätter jobba på det här sättet, säger Malin.
Stöttningen från såväl Next State som de andra entreprenörerna i nätverket är värdefullt:
— Om jag behöver hjälp så vet jag var jag ska vända mig och får konkreta råd om allt från Linkedin-inlägg till mallar för avtalsfrågor eller kundcase-filmer.
— Att umgås med andra i samma situation som jag är som att plötsligt ha nya kollegor jag kan ringa och bolla frågor med.
Om hon fick säga något till sig själv som nystartad företagare skulle det vara att fokusera på kärnverksamheten och nischa, nischa, nischa.
— Sedan ska man inte anställa någon innan det finns en stabil process för leverans och sälj på plats, tipsar Malin.