VEM: Andreas Getzman, 53 år
FÖRETAG: Amaste AB, affärsrådgivning för rekryterings- och bemanningsföretag
STARTÅR: 2021
FAMILJ: Gift med Eva, två söner.
FRITID: Aktiv inom svensk gymnastik sedan 5 års ålder, tävlat, tränat och har förtroendeposter, är gärna på sjön på sommaren och i fjällen på vintern
GICK MED I INNER CIRCLE: 2023
KONKRET RESULTAT: Ökat timdebiteringen med 150 procent och faktureringen med 30 procent utan att jobba mer

Krossade “glastaket”, dubblade faktureringen

Andreas Getzman har haft ledande positioner i en mängd företag i minst lika många branscher och drev senast, som franchisetagare, en mäklarfirma innan han tog steget och sadlade om till rådgivare. Han var klar med kulturen i mäklarbranschen men fick höra av andra att han borde kämpa på och tjäna mycket pengar även om det kändes motigt.
— Jag kunde inte jobba enligt mina egna värderingar och det gjorde att hälsan tog stryk. Min energi var helt slut. Jag måste göra något.
Det ledde till att han startade Amaste för att bli företagsrådgivare.
— Jag fick en kanonstart under mitt första år som rådgivare och hade flera uppdrag med att sätta och genomföra ägardirektiv och som extern rådgivare med flera retaineruppdrag.

Möten ledde inte till avslut

Sommaren 2022 anades lågkonjunkturen och jag insåg att jag behövde öka omsättningen och lägstanivån på debiteringen. Men det tog för lång tid att hitta nya uppdrag, jag var ofokuserad, sköt på allt jag kunde komma på och genomförde inte mina säljmöten på ett krispigt sätt som ledde till värdefulla dialoger och avslut.
Andreas fick många så kallade goda råd från vänner och affärsbekanta som sammanfattningsvis lydde:
“Det finns en högsta nivå på vad du kan åstadkomma och vilket värde du kan sätta på dig själv. Sikta inte lägre än så, men heller inte högre.”
Men han var inte nöjd.
— Jag läste Megadeals 2022 för att skaffa mig kunskap som rådgivare och fann att många av metoderna i boken hade jag redan använt mig av på den tiden jag jobbade med stora bolag. Det ingav förtroende för Johan Åberg, för jag visste ju redan att de fungerade. Jag började följa honom på Youtube och gillade hans lediga stil eftersom jag själv inte vill vara tillknäppt och “corporate”. I början av 2023 deltog jag i en workshop. Jag gick med i Inner Circle i mars för att jag gillade löftet att dubbla intäkterna utan att offra hälsa, familj eller frihet — det var ju det jag ville göra, det som andra sa inte var möjligt.

Efter att i Acceleratorn, instegsprogrammet i Inner Circle, arbetat med de grundläggande metoderna och sedan gått in i Inner Circle började det hända saker.
— Jag har visat för mig själv att jag kan krossa glastaket och att den gräns som jag satt tidigare inte finns. Min fakturering för hel- och halvdagsuppdrag har mer än fördubblats, utan att jag jobbar mer.
För Andreas är den största, enskilda framgångsfaktorn att han skalat ned sitt erbjudande.
— I början sålde jag ett slags företagspaket, idag är jag mycket bättre på att hitta ett tydligt behov hos kunderna och utifrån det utveckla samarbetet. Min nisch är ägarledda rekryterings- och bemanningsföretag med olika inriktningar men jag tror att jag kommer att skala ytterligare och bara välja en viss typ av bolag.
— Tidigare trodde jag att jag måste hugga på allt för att klara mig men jag behöver ju bara ha en handfull kunder, säger Andreas.

Blir lugn av att göra rätt saker

En annan helt avgörande skillnad är den mentala inställningen:
— Idag har jag ett helt annat självförtroende och tidsperspektiv på framgång. Frågan är inte OM utan NÄR jag lyckas med mina mål. Enmansföretagandet är känt för att vara ensamt. Att spegla sig i de andra deltagarna på samma resa i mentorskapsprogrammet ger gemenskapens styrka.
— Jag har hittat hem som enmansföretagare, det är helt annorlunda än att driva ett företag med anställda. Idag är jag grundad i att jobba på, jag behöver inte slå mig för bröstet och har tillit till att resultaten kommer att tala för sig själva. Mitt tålamod och lugn kommer av att jag vet att jag gör rätt saker.

Fantastisk community

Det Andreas uppskattar mest är coachningen där han och de andra deltagarna får hjälp att hålla sina löften till sig själva.
— Ingen kommer med pekpinnar, alla kommer med erbjudanden; “varsågod, det här kan du testa för vi vet att det funkar”. I communityn får han vänner och kollegor som vill samma sak som han själv, har samma utmaningar och kan spegla honom.
— Den är fantastisk, säger Andreas.
Om han fick ge ett enda råd till sig själv som nystartad företagare?
“Lär känna din kund på djupet. Det kommer att ge något som du kan erbjuda.”
— Men det är lättare sagt än gjort, det är lättare att agera inifrån och ut, avslutar Andreas med ett skratt.